Her ırkın kedine ait kılavuz yumurta dönemleri vardır. Hayvanlar civcivden alınıp profesyonel ellerde yetiştirilmiş, aşıları ve tüm ilaçları uygun dönemlerinde uygulanmışsa 19-22. Haftalarında ilk yumurta (kılavuz) atımını sağlar.
Ortalama tüm ırklar yumurtaya 46-48 gram yumurta ile başlar. Besleme ile her yumurtasında yumurtasını büyütmeye devam eder.
Günlük yem tüketimleri her ırkın farklıdır. En düşüğü 75 gram yem tüketirken en yükseği 150-160 gram yem tüketir.
Kümes hayvanlarında sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık Cannibalism (Yamyamlık) olarak adlandırılır. Bu rahatsızlık ile hayvanlar aralarında kanaması olan hayvana veya hayvanlara hücum eder ve yaralarına saldırmaya başlarlar. Çözüm olarak, kümeste cam var ise kırmızıya boyanmalıdır. Aydınlatma olarak kullanılan ışığın kırmızı renk bir ampullerle değiştirilmelidir. İçeride ki aydınlatma ve dışardan gelen ışık tamamne kırmızıya döndüğünde hayvanlar kanaması olan hayvanın kanamasını görmeyeceğinden saldırmayı sonlandırırlar.
Tavuklarda yumurta alabileceğiniz ortalama süreler bellidir. Ortalama iyi şartlarda 26 saatte 1 yumurta alabilirsiniz. Hayvan 18 saat gibi bir sürede yumurtanın dış kabuğunu oluşturmaktadır. kalan 6-7 saatlik dilimde yumurtanın içini oluşturmaktadır. Bu sürelerin altına düşmek pek olası değildir.
Kümesin içerisinde ki sıcaklık kış aylarında 14-16 derecelerin altına düşmemelidir. Bu derecelerin altına düştürüğünde hayvanlar strese girebilir.
Yazın 26-28 Derecelerin üzerinde hayvanlar için tekrar stres durumu ortaya çıkabilir.
Kışın hayvanlar kümes dışında hareket halinde iken sıcaklığın önemi yoktur. Vücudunu hareket ederek ısıtacağından yerde kar varken bile salınabilir.
Dikkat edilmesi gereken nokta hayvan gezerken üzerinde yağmur veya kar yağmamasıdır.